Svin(n)god mat – tema i veckan för Strömbackad restaurangelever

I veckan serveras det svin(n)god mat på Strömbackaskolans restaurang Herrgården. Eleverna lagar nämligen mat baserat på svinnvaror som ICA Kvantum skänkt. Syftet är att träna eleverna att tänka kreativt, att skapa mat utifrån de råvaror som finns och tänka hållbart i köket.

Idag finns det specifika restauranger på många håll som lagar mat på produkter som inte längre kan säljas, men som fortfarande håller hög kvalitet och kan användas i matlagningen. Det är en klok trend som bygger på att ta tillvara så mycket som möjligt av varje produkt och att inte bara utgå från bäst före-datum.

Under vecka 11 genomsyrar detta tänk även matlagningen bland restaurangeleverna på Strömbackaskolan. I samverkan med ICA Kvantum genomför de projektet “Svi(n)ngod mat”. Ica Kvantum skänker varorna som de sorterar ut varje morgon och eleverna förvandlar råvarorna till smakfulla menyer som serveras i skolans restaurang Herrgården.

– Vi jobbar som i TV-programmet “Här är ditt kylskåp” och skapar veckans meny utifrån det vi får och det vi har i frysar och kylar. Det är en rolig utmaning för eleverna, säger Camilla Nilsson, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Strömbackaskolan.

I utbildningssyfte är projektet bra på många sätt. Eleverna får träna sig i att kreativt och utan vidare betänketid skapa rätter och de lär sig att ta vara på allt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

– Dessutom är projekt med branschen och externa aktörer bra för skolan och kan generera i fler utbyten och samarbeten längre fram, säger Camilla.

Herrgården håller öppet restaurangen för allmänheten tisdag, onsdag och fredag varje vecka samt säljer matlådor i den mån det är möjligt.

Kontaktpersoner:

Camilla Nilsson, lärare 073-801 15 56

​Daniel Stenberg, Ica Kvantum