Information från Polisen Piteå Älvdal – till dig som är förälder till en tonårin…

Information från Polisen Piteå Älvdal – till dig som är förälder till en tonåring

Hej!

Detta år blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, i och med att Corona-pandemin bröt ut. Såväl skolarbetet som avslutningen av skoltiden är förändrad för de flesta. I normalfall brukar skolavslutning och studenten innebära en ökad risk för att unga ska dricka alkohol. Vi som arbetar med förebyggande åtgärder i Piteå känner en oro för att det kan bli så även i år, trots uppmaningar om social distansering.

De senaste åren har vi kunnat se att allt fler ungdomar börjar dricka senare, de dricker mindre och alltmer sällan. Många ungdomar tackar idag helt nej till alkohol. Det här innebär också att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Denna utveckling har till stor del skett tack vare att ni föräldrar engagerar er och sätter tydliga gränser.

Därför vänder vi oss nu till dig och andra tonårsföräldrar i Piteå för att tillsammans med er skapa en så rolig och trygg sommar som möjligt. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion.

I vårt län tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det få ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Vi vill därför helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig i frågan eftersom det hjälper din tonåring att avstå från alkohol. En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.
Här har vi samlat tre enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

1. Visa intresse

2. Berätta att du bryr dig

3. Undvik förhörsmetoder

Har du funderingar kring tonåringar och alkohol? Läs gärna mer på http://www.xn--tnkom-gra.nu/

Tack på förhand!

Polisen i Piteå

Piteå kommun

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot polisenpite

Källa: Polisen i Piteå