Piteå kommun satsar på minskat matsvinn: Premiär för Klimatlådan på Strömbackaskolan

Under hösten fattade Fastighet- och servicenämnden beslutet att testa ett nytt grepp för att minska matsvinnet i skola och förskola; försäljning av överbliven mat till personal och elever. Först ut att prova upplägget med Klimatlådan är Strömbackaskolan.

Uppdraget att minska matsvinnet och spara på miljön genom att sälja överbliven mat ligger helt i linje med vårt hållbarhetsarbete, säger Helena Lundberg, avdelningschef, Måltidsservice, Fastighets- och serviceförvaltningen.

Enligt Livsmedelsverkets kartläggning över matsvinn i offentlig sektor står serveringssvinnet för den största andelen av svinnet.

-Det är ett resultat som stämmer överens med vår egen matsvinnsmätning i Piteås kommuns förskolor och skolor, säger Helena Lundberg.

Matlådor i stället för soptunna

Efter lunchserveringen vid förskolor och skolor finns mat kvar i serveringslinjen. Maten kastas idag enligt gällande bestämmelser.

-Vi vet att det finns en efterfrågan på möjligheten att, i stället för att slänga mat, erbjuda personal och elever förutsättning att köpa den överblivna maten, därför vill vi prova om det fungerar hos oss att göra på det sättet, säger Helena Lundberg.

Flera kommuner i landet har provat Klimatlådan med mycket gott resultat. Konceptet är enkelt; den som är intresserad av att köpa mat efter lunchen tar med en egen matlåda och fyller med maten som blivit över i serveringsdiskarna. Betalning sker via Swish.

I Piteå kommun är Strömbackaskolan först ut att prova. Det är endast personal och elever på skolan som har möjlighet att handla mellan kl. 13.15-13.30. Maten kostar 30 kronor per matlåda.

-Vi har börjat projektet i samband med terminsstarten och kommer att utvärdera resultatet i april. Blir det lyckat är tanken att vi ska kunna erbjuda Klimatlådan vid samtliga förskolor och skolor. Vår förhoppning är att det blir så, säger Helena Lundberg.

Författare: Piteå kommun

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun – Aktuellt hemsida.

Källa: Piteå kommun, Piteå