Kompisgänget ordnar sitt eget event – BaeCon ska inspirera konstintresserade tjejer till kulturjobb i dataspelsbranschen

Strygruppen som arrangerar BaeCon, Johan Sjöberg, Cecilia Hammar, Olivia Brodin, Fanny Petersson, Mira Lindberg.

Kompisgänget ordnar sitt eget event – BaeCon ska inspirera konstintresserade tjejer till kulturjobb i dataspelsbranschen

Cecilia, Mira, Elsa, Timmy, Olivia, Johan och Fanny arrangerar en inspirationsdag den 25 maj 2017 i Uppsala. Syftet är att inspirera och uppmuntra unga tjejer som gillar att teckna och måla att välja en yrkesframtid som speldesigner, konceptutvecklare eller liknande inom den snabbt växande dataspelsbranschen.

Dataspelsbranschen är i behov av att anställa personer som kan teckna, rita och designa vilket det är många tjejer som gör. Kompisgänget Cecilia Hammar, Mira Lindberg, Timmy Sporrong, Olivia Brodin, Fanny Pettersson och Johan Sjöberg är 16–17 år och går olika program på gymnasier i Uppsala. Tillsammans arrangerar de nu eventdagen BaeCon, som ska sammanföra unga tjejer som gillar att rita och måla, med några år äldre tjejer och killar som redan jobbar med dataspel.

– Vi gillar alla att rita, teckna, designa och att spela dataspel. Den här dagen ska inspirera tjejer som delar vårt intresse, men kanske inte tänkt på att det finns kulturjobb i dataspelsbranschen, säger Cecilia Hammar, som är en av arrangörerna.

Programmet pågår hela dagen och kommer att innehålla workshops där deltagarna bland annat får prova på att teckna på ritplatta, programmera och printa i 3D, virtual reality och hur man skriver berättelser för dataspel. Det kommer även att ges inspirationsföreläsningar och panelsamtal av och med personer som redan jobbar i dataspelsbranschen, om olika yrken, utbildningar och entreprenörskap.

– Vi gör det här för att vi själva ville gå på ett sånt här event. Vi vill också inspirera andra tjejer, visa att det finns efterfrågan på våra kunskaper som tecknare och att det finns en hel rad utbildningar och vägar som leder till drömjobbet, fortsätter Cecilia Hammar.

Eventet BaeCon finansieras med projektpengar från Vinnova, genom utlysningen Innovate Passion, där uppdraget är att arrangera ett regionalt event där unga tjejers engagemang inom ett område kopplas ihop med framtida yrken inom teknikområden. Medarrangörer i Uppsala är Uppsala universitet, Uppsala kommun och Region Uppsala samt föreningarna Uppsala Makerspace, Birdie, Storvreta Kultur & Event och DataTjej.

När: 25/5 2017, klockan 9.30-17.00
Var: i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsgatan 12 i Uppsala
Kostnad: Gratis

Media är varmt välkomna att delta. För mer information om programmet och för föranmälan, besök BaeCons Facebooksida, www.facebook.com/baeconuppsala eller instagram: baecon_uppsala

Källa: BaeCon