Konsten i ingång 100 på Akademiska sjukhuset

“Bodymap” av Sirous Namazi. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion

Ingång 100/101, den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska sjukhuset, börjar bli färdig för inflytt. Den 1 november togs byggnaden över av Region Uppsala och en intensiv inflyttningsperiod påbörjades. De första patienterna kommer på plats i början av februari 2019 och då ska allt fungera, all utrustning ska vara på plats och personalen vara utbildad i den nya avancerade tekniken.

Den konstnärliga gestaltningen i byggnaden projektleds av Kulturenheten. Även konsten är inne i en febril installationsfas med montering på stora gården, friskluftstornet intill Kvinno- och barnsjukhuset kläs med ett speglande mönster, marktatueringen i smågatsten på Södergården utanför entrén är lagd och det stora verket runt aulan ska programmeras och ljussättas till jul.

"Talande scen" av Astrid Göransson
“Talande scen” av Astrid Göransson

Efter nästan 6 års arbete börjar idéer bli verklighet och alla tankar, möten och beslut visar sig nu i sin verkliga form. Många väntar med spänning på att få se hur konsten ska ta sin plats i denna 63 000 kvm stora byggnad där avancerad vård, forskning och undervisning ska leva i samklang med en humanistisk omvårdnad av de allra sjukaste invånarna.

"Woodland" av konstnärsgruppen In Every Tree
“Woodland” av konstnärsgruppen In Every Tree

"Flow" av Catrin Andersson i Friskluftstornet. Foto: Eva Rosengren
“Flow” av Catrin Andersson i Friskluftstornet

"Talande scen" av Astrid Göransson. Foto: Astrid Göransson
Del av verket “Talande scen” av Astrid Göransson. Foto: Astrid Göransson

Andreas Eriksson "Weissensee No4"
Andreas Eriksson “Weissensee No4”

Sari Palosaari "In light of current events"
Sari Palosaari “In light of current events”

Fotograf utom där annat anges: Eva Rosengren